in-lite aanleggen in 5 stappen

in-lite tuinverlichting aanleggen: transformator en lichtsensor installeren

De transformator

De transformator is de motor van het in-lite systeem: hij stuurt de verlichting aan en geeft stroom aan het systeem. De transformator moet voldoende vermogen hebben. Dat wil zeggen dat het opgetelde vermogen (watt) van alle armaturen in je lichtplan niet meer mag zijn dan 90% van het vermogen van je transformator. Een 56 watt transformator belast je dus met een maximum van 50 watt aan armaturen.

Kabelschoentjes voor een goede stroomgeleiding
De transformator kan op een muur, wand of paal bevestigd worden (ca. 50 cm van de grond). Sluit de kabel altijd met de bijgeleverde kabelschoentjes aan op de transformator. Slecht aangesloten kabels verhinderen een goede stroomgeleiding en kunnen warmte ontwikkeling veroorzaken. Dit kan de transformator ernstig beschadigen.

Lichtsensor
De lichtsensor monteer je buiten. Wanneer het gaat schemeren, springt de verlichting automatisch aan. Hang de lichtsensor daarom dus uit de buurt van kunstverlichting, dit kan de werking beïnvloeden. Ons laatste type lichtsensor heeft een kunststofafdekdopje (niet zichtbaar in deze video). Het dopje is een extra bescherming tegen vocht, verwijder deze dus niet! Wil je energie besparen, stel dan de transformator bij voorkeur in op het gewenste aantal branduren in combinatie met de lichtgevoelige sensor. Vanaf zonsondergang brandt de verlichting dan alleen het aantal ingestelde uren. 

Let op!
Monteer de componenten uit het in-lite systeem zo dat zijn altijd bereikbaar zijn voor vervanging. Dit geldt voor armaturen, transformators, Easy-Locks, kabelverbinders (CC-2) en de mini-connector.

Gerelateerde links