in-lite aanleggen in 5 stappen

in-lite buitenverlichting aanleggen: kabel aansluiten en lineair leggen

De 12 volt kabel

De laagspanningskabel geleidt de stroom en zorgt ervoor dat de armaturen branden. Maak voordat je gaat installeren altijd een kabelplan.

De kabel uitrollen (lineair kabelplan)
De in-lite kabel leggen is eenvoudig: je rolt deze de tuin in vanuit de transformator en deze kan willekeurig ergens eindigen. Leg de kabel zoveel mogelijk langs bestrating en borders zodat deze bereikbaar blijft. Houd altijd rekening met de aanbevolen maximale kabellengte tussen transformator en het uiteinde van de kabel. Met de 14/2 kabel kun je 40 meter lineair afleggen en met de dikkere 10/2 kabel 80 meter. Met kabelafdekdopjes werk je het uiteinde van de kabel netjes af. Deze worden standaard bij iedere trafo geleverd. 

Aftakkingen maken (gesplitst kabelplan)
Om de kabel makkelijker langs de armaturen te leiden, kun je deze ook splitsen met kabelverbinders (CC-2). Hierbij gelden dezelfde maximale kabelafstanden (gerekend van transformator tot kabeluiteinde).

Kabellengte armatuur
Onze armaturen hebben een standaard een kabellengte van zo’n 60 cm (afwijkende kabellengtes zijn vermeld bij het product op de website.) Het is mogelijk een verlengkabel te gebruiken om het armatuur verder van de hoofdkabel te kunnen plaatsen. Dit is handig als je armaturen op hoogte verwerkt of Ø22 mm grondspots in een terras integreert (de Easy-Lock is anders niet bereikbaar).

Let op!
in-lite gebruikt voor haar 12 volt systeem kabels van hoge kwaliteit. Dit is van belang om krachtverlies (voltage drop) over lange afstand te voorkomen en om te zorgen dat de kabel goed bestand is tegen invloeden van buitenaf. Als je in-lite armaturen op een kabel van een andere fabrikant aansluit, vervalt de garantie.

Gerelateerde links